domingo, 5 de octubre de 2014

Tema 1. Societat de la Informació i la comunicació.

Hola companys!

Ja hem acabat el primer tema que hem fet a l’assignatura de Mitjans i Recursos Tecnològics i, per tant, a continuació elaboraré un petit resum de les lectures i els comentaris que hem fet.

En aquest primer tema hem fet un ràpid recorregut per la societat en general i l’evolució que he manat fent gràcies a la tecnologia i la comunicació.  A la lectura “Tendencias en educación en la sociedad de las tecnologías de la información”, Adell ens explica que des de que l’home va a començar a comunicar-se he manat evolucionant amb el pas del tems, i és que no és el mateix que arribi un missatge gràcies a l’impremta amb tren, que agafar un telèfon i cridar a l’altre punta del món en un moment. A més a més la qüestió que es va generar va ser si hem acabat d’evolucionar. A la lectura vam poder comprovar que Adell ens parla de 4 revolucions (parla, l’escrita, l’impremta i els mitjans electrònics) però avui en dia podem parlar d’una altra revolució que seria la xarxa, la qual ens permet enviar missatges a gran velocitat a qualsevol lloc i amb poc cost.

En aquest moment hem de reflexionar sobre si aquest fet es tracta d’una avantatge o un inconvenient.  



Amb la lectura d’Area: “Sociedad de la información, tecnologías digitales y educación” hem parlat de la societat de l’informació, la qual es caracteritza per ser més interactiva globalitzada i en la qual trobem desigualtats. Per tant hem pogut comprovar que, efectivament, sí existeixen dues cares sobre el tema de la tecnologia en la societat:

En quant als beneficis, Area ens parla de noves formes de participació i comunicació, així com una millora de la qualitat del servei. A més a més es trenquen les barreres d’espai-temps. Estic d’acord en aquests punt. Però a bansa ens parla d’una millora de la qualitat del servei, penso que ha millorat, però això no ens ha de fer relaxar-nos, no podem confiar en tot el que es diu per la ret.

D’altra banda, i quant als inconvenients, Area parla de que es creen desigualtats socials, perdem la privacitat, hi ha tanta informació que ens saturami el més preocupant, el uniformisme.

Per tant, i resumint, trobem que la nova societat de la informació i comunicació ens porta davant uns problemes: per començar ens trobem davant uns bretxa generacional i es que la tecnologia avança tan ràpidament que fins i tot jo m’estic quedant al darrera. Per altra banda com he esmentar abans, tanta informació ens satura i acabem desinformant-nos o creien coses falses. La societat, a banda, s’ha de posar les piles, doncs la tecnologia obri llocs de feina i per tant exigeix una formació. Però el problema més principal, per a mi, és que la xarxa (encara avui en dia) no estigui a l’abast de tots.


Tranquils, Area també ens parla dels reptes del futur. I és que tot té solució. Area ens parla d’incorporar les noves tecnologies al sistema escolar i, de veritat, que aquesta crec que és la millor solució ja que els nens tenen més facilitat per aprendre i adaptar-se a la nova societat.

El repte de la multialfabetització, no només aniria destinat als nens d’edats escolars si no a tota la població, per poder conèixer els usos de la tecnologia i educar-los per ser més autònoms i decidir de forma lliure com volen cercar la información.




Sincerament em semblem genials aquests reptes, però al cap i a la fi sembla una utopia. Un món ideal en el qual no hi ha diferències en quant als coneixements i els usos, però la veritat és que encara no conec de cursos gratuïts per la societat, per tant jo ara penso… Quan comencem?

Per acabar penjo aquest video per amenizar la lectura, m'ha fet gràcia el concepte que ténen els nens (de fan uns anys) sobre els ordinadors, que dirien els nens d'avui??







REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES:


No hay comentarios:

Publicar un comentario